Breda - Haringkoningin Anneke Ouwehand doet een zoenmondje naar de eerste haring. © Pix4Profs/René Schotanus

HET nieuwe snijden

Speciaal haringmesje

Anneke snijdt in haar workshops en demonstraties altijd op z’n Engels. Daarbij maakt ze gebruik van een speciaal ontwikkeld oranje haringmesje met een rondgemaakte achterkant.

‘Haringsnijden is voor mij een sport’

Haringsnijden a la de queen

De Engelse manier van haringsnijden is de beste, vindt Anneke. Maar dan wel met het speciaal door Arie Kuijt ontwikkelde oranje haringmesje.  

Speciaal haringmesje

“Ik was meteen verliefd op dat speciale haringmesje en heb sindsdien ook niets anders meer gebruikt! Met dit mesje kun je de kopgraatjes heel goed uit de haring halen. Ik vond het zo vernieuwend, dat ik dit Het Nieuwe Haringsnijden heb genoemd. Door deze manier van snijden heb je 50 procent minder haargraatjes. Dat maakt de haring lekkerder en veiliger om te eten, ook voor kinderen. Het is daarnaast ook een efficiënte manier van snijden. De haring blijft mooi strak en je haalt er hoge cijfers mee bij wedstrijden.”

Haringmassage

Het masseren van de haring, een eigen ontdekking van Anneke, is onderdeel van de workshops. “In Haarlem houden mensen van zachte, romige haring. In een emmertje zijn niet alle haringen even romig, zeker niet in het begin van het seizoen. Ik ontdekte dat als ik ze de kort masseerde, de smaak en structuur anders werden. Door de warmte van je handen komen de natuurlijke vetten vrij. Dat verschil proef je meteen. De haring is romiger en smaakt beter.”

De laatste partijen

Overweeg je om je haringparty op te laten fleuren door Anneke? Hier vast een voorproefje om je in de stemming te brengen!

Haring workshop Lowlands 2018

Haring workshop Lowlands 2018

Hier een filmpje uit de oude doos. Soms krijg ik bijzondere opdrachten binnen, zo kwam ook Lowlands op mijn pad. Ze zochten experts in verschillende vakgebieden. Van een workshop de 'Wim Hof-Methode' (je weet wel, in dat ijsbad) tot een workshop ballonnen figuren...

‘Indrukwekkende ervaring’

‘Indrukwekkende ervaring’

11 juni was de opening van het haringseizoen. Ik was gevraagd door het Nederlands Visbureau en Maarten van der Bent van haringhandel Hoek om het eerste vaatje te keuren in het Amphia ziekenhuis in Breda.